web tasarım

Domain Nedir, Hosting Nedir ve Ne İşe Yarar?

31 Aralık 2021
Bir internet sitesine sahip olmak için üç şeye ihtiyacınız vardır: Birincisi domain yani alan adı, ikincisi web barındırma yani hosting üçüncüsü ise gelişmiş bir web sitesi. Bu makalemizde domain nedir? Hosting nedir ve ne işe yarar? Bu konulara açıklık getirelim istedik.

Bir internet sitesine sahip olmak için üç şeye ihtiyacınız vardır: Birincisi domain yani alan adı, ikincisi web barındırma yani hosting üçüncüsü ise gelişmiş bir web sitesi. Bu makalemizde domain nedir? Hosting nedir ve ne işe yarar? Bu konulara açıklık getirelim istedik.


Hosting Nedir?
Hosting, insanların web sitelerini depoladığı bir bilgisayardır. Tüm eşyalarınızı sakladığınız bir ev gibi düşünebilirsiniz; ancak kıyafetlerinizi ve mobilyalarınızı depolamak yerine bilgisayar dosyalarını hosting içinde depolarsınız.

Teknik olarak belirtecek olursak hosting terimi, internet sitenizi depolayarak diğer kullanıcıların internet sitenizdeki dosyalara erişebilmesi için İnternet bağlantısı sağlayan şirketi ifade eder.

Hosting Nasıl Çalışır?
Hosting firması, web sitenizi depolamaktan daha fazlasını yapar. Buna göre bir internet sitesi sahibinin hosting firmasından beklentisi şunlar olmalıdır:
•    Alan kaydı: Aynı sağlayıcıdan alan adı ve barındırma satın alabilir ve yönetebilirsiniz.
•    Web sitesi oluşturucu:  Bir web sitesi oluşturmaları için destek alabilirsiniz.
•    E-posta barındırma: siteadresi@siteniz.com adresinden e-posta göndermek ve almak için email açmasını isteyebilirsiniz.
•    Sunucu kurulumu ve yazılım  

Uygun bir hosting firması bulmak ya da internet sitesi kurmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz

Veri Merkezi Nedir?
Veri merkezi genellikle sunucuları barındırmak için kullanılan tesisi ifade eder. Veri merkezi, bir oda, bir ev veya yedekli veya yedek güç kaynakları ile donatılmış çok büyük bir bina olabilir.  

Alan Adı nedir?

Alan adı, web sitenizin adresidir. Yani bir web sitesi kurmadan önce alan adına ihtiyacınız vardır. Alan adınıza sahip olmak için bir alan adı kayıt firmasına kaydettirmeniz gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu hosting hizmeti aldığınız firma olabilir.

Alan adı dokunabileceğiniz veya görebileceğiniz fiziksel bir şey değildir. Web sitenize kimlik veren bir karakter dizisidir. Bir anlamda insanların isimleri gibidir diyebiliz. Alan adı örnekleri: Reklamcözum.com.tr, Google.com, Alexa.com, Apple.com gibi sayılabilir. Burada anahtar nokta ise tüm alan adları aynı uzantıya sahip yalnızca bir kişiye ya da kuruluşa aittir. Doğal olarak bu da dünyada reklamcozum.com.tr adresinin sadece bir kişiye ait olması gerektiğini gösterir. Yani bir kez kaydedildikten sonra başkaları tarafından kaydedilemez.

Üst Düzey Etki Alanları (TLD'ler) nedir?
Alan adı sisteminde (DNS), bir ad hiyerarşisi vardır. Üst Düzey Etki Alanları (TLD'ler), hiyerarşideki bir dizi genel addır – COM, NET, ORG, EDU, INFO, BIZ, CO.UK, vb.

Örnek: reklamcozum.com.tr, Google.com, Linux.org, Yahoo.co.uk

Yukarıda belirttiğimiz alan adlarının uzantılarının farklı bittiğine dikkat edin. 2018 yılında yapılan hesaplamalara göre toplamda 1,532 uzantı vardır. Bu alan uzantılarının listesi IANA tarafından tutulur.

Bu uzantılar herkesin alabilmesine açık olsa da, bazı uzantılar için katı düzenlemeler vardır. Örneğin, ülke kodu üst düzey alan adlarının kaydı, ilgili ülkenin vatandaşları için sınırlandırılmıştır ve bu tür alan adları web sitesindeki faaliyetler yerel yönetmelikler ve siber yasalar tarafından yönetilmektedir. Örneğin işletmeler için BIZ, eğitim için EDU, kamu kuruluşları için ORG gibi düşünülebilir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz açıklamalardan yola çıkarak alan adı almak ya da internet sitesi kurmak istediğinizde bu yolu tercih etmeniz gerekiyor. Herkesin en basit anlayacağı şekilde tamamlarsak alan adları uzantılarıyla birlikte sadece tek bir kişi ya da firmaya ait olmak zorundadır, alınmış bir alan adını uzantısıyla birlikte başka birisi almaya çalıştığında bu mümkün olmayacaktır. Nedeni ise markayı korumak ve markanın bütünlüğüne zarar gelmemesini sağlamaktır. 

Dijital dünyada her şey renkli bir dünyayı anımsatıyor olsa da aslında her şeyin rakamlar ve harflerden oluştuğunu unutmamak gerekiyor. Çünkü dijital dünya algoritması her şeyin hatasız olmasını sağlamak için matematiksel olarak çalışır.
 

© Copyright 2022 Reklam Çözüm. Tüm Hakları Saklıdır.