web tasarım

Teknolojinin Yararları ve Zararları

03 Ocak 2022
Teknolojinin en iyi avantajı, iş sürecinin verimliliğini arttırmasıdır. Az zamanda çok iş yapabiliriz.  E-posta, iletişim, koordinasyon, yürütme ve birçok iş sürecinin uygulanması teknoloji sayesinde hızlı ve sorunsuz hale gelmiştir

İnsanlık teknolojinin gelişimini yıllardır tartışıyor. Bazı insanlar teknolojinin gelişimiyle birlikte olumsuz çok şeyin olduğunu belirtirken bazıları da bunu bir nimet olarak değerlendiriyor. Şüphesiz hayatımızın önemli bir parçası haline gelen teknoloji çağında yaşıyoruz, ancak bunu bir bağımlılık haline getirdiğimizde ise sıkıntı da kendisini gösterecektir. Aşağıda teknolojinin artılarını ve eksilerini araştırdık.

Teknolojinin Yararları

Verimliliği Artırır
Teknolojinin en iyi avantajı, iş sürecinin verimliliğini arttırmasıdır. Az zamanda çok iş yapabiliriz.  E-posta, iletişim, koordinasyon, yürütme ve birçok iş sürecinin uygulanması teknoloji sayesinde hızlı ve sorunsuz hale gelmiştir. Bir örnek vermek gerekirse hesaplamaları manuel olarak yapmak ve bir kağıda manuel olarak sayılar yazmak yerine, bunu bir dakika içinde yapan bir araç kullanarak kontrol mekanizmasını çok hızlı ve hatasız yapabiliriz.

Zaman Kazandırır
Teknolojinin açık avantajı zaman kazandırmasıdır. Bir görevi daha kısa sürede tamamlayabildiğimiz için, kazandığımız zamanı diğer önemli faaliyetler için kullanabiliriz. Yemek pişirmek, temizlik yapmak, çalışmak, işe gidip gelmek gibi pek çok aktivite teknolojinin yardımıyla daha hızlı yapılabilir.

Daha İyi ve Hızlı İletişim
Eski zamanlarda dünyanın farklı bir yerindeki insanla iletişim kurmak zordu. Örneğin bir dönem insanların güvercin veya mektupla iletişim kurmak zorunda kaldığı zamanı düşünün! Ancak bugün teknoloji sayesinde dünyanın başka bir köşesinde oturan bir insanla kolayca bağlantı kurulabiliyor.

Sanal Dünya
Teknolojinin en büyük faydası sanal dünyadır. Yapay zeka algoritmaları sayesinde sanal dünya üzerinden kendimize alternatif birçok yöntem bulabiliyoruz.

Yukarıda teknolojinin hayatımıza kazandırdığı bazı şeylerden bahsettik, aşağıda ise teknolojinin bize kazandırdıklarının yanı sıra dezavantajları sıralanıyor.

Teknolojinin Eksileri

Aşırı Güvenilirlik
Her geçen gün farkına bile varmadan hemen hemen her iş için teknolojiye daha da bağımlı hale geliyoruz. Bu da bizi ezber yapmaktan ya da öğrenmekten alıkoyuyor. Kolay ve hazır olan bilgiler yalan yanlış demeden bu bilgileri almak bizi her ne kadar kendimizden emin hale getiriyor olsa da doğruluğunu araştırmıyor olmak bizi yanlışa sürükleyebiliyor.

Masraflı
Teknoloji birçok insanın hayatının bir parçası olmasına rağmen, hala sürekli gelişiyor olması beraberinde yeni ihtiyaçları da gündeme getiriyor. Teknolojinin yakın takipçisi olmanın beraberinde getirmiş olduğu maddi bir yük var. Örneğin en son çıkan bir cep telefonunu almak için onbinlerce lirayı gözü kapalı verebiliyor. 

İş Sıkıntısı
Teknolojiyle birlikte, bir görevin verimliliği on kat arttı ve teknolojinin yakında insanların yerini alması da kaçınılmaz. Eskiden 100 personelin çalışmak zorunda olduğu işletmeler bugün sadece bir bilgisayarla tüm işleri yerine getirebiliyor. Firmalar, görevleri insanlardan daha verimli ve hatasız yerine getirebilen teknolojiyi kullanmayı tercih ediyor. Bu da teknolojinin yükselişi ile insanların yerini algoritmalar ve robotlar sayesinde iş sıkıntısını gündeme getiriyor.

Arızalar
Teknolojinin en büyük dezavantajı, hepsinin makine olmasıdır. Yani işleyişte küçük bir sapma, kontrol edilemeyen bir durum yaratabilir. Örneğin küçük bir arıza, insan hayatına da yol açabilecek büyük bir arızaya neden olabilir.

Teknolojinin bize nasıl fayda sağladığını ve dezavantajlarını biliyoruz, fakat onu bir nimet mi yoksa bir felaket olarak mı algılamak gerektiği konusunda seçim tamamen size kalmış. Çünkü teknolojiden istifade edecek de bağımlısı olacak da sizsiniz.  
 

© Copyright 2022 Reklam Çözüm. Tüm Hakları Saklıdır.